Varuskunnan naisten ja lasten kertomaa sota-ajasta näihin päiviin!
Asko Nieminen ja Marjukka Hietala ovat koonneet tai pikemminkin joutuneet valitsemaan runsaasta kertojien tarina-arkistosta harvinaislaatuisen teoksen. Varuskunnat ja joukko-osastot on aina, myös kirjallisuudessa, mielletty miesten ja ehkäpä siinäkin vain sotilaiden maailmaksi. Asko Niemisen puoleen käännyttiin ja pyydettiin kokoamaan se puuttuva puoli , nyt on 43 tarinaa kovissa kansissa.
Sota-ajan lapsien haastattelusta alkoi ketju, jossa haastateltu osasi nimetä seuraavan. Valokuvia löytyi perhealbumeista runsaasti ja joukossa on ennen julkaisemattomia helmiä. Työmäärän kasvaessa Asko halusi naisnäkökulmaa ja oikolukijaa työparikseen . Työhön tarttui innokkaasti varuskunnassa myös asunut Marjukka Hietala. Kirjaan haluttiin mahdollisimman monipuolinen sisältö huomioimalla kaikki henkilöstöryhmät ja asuinalueet.
Ainutlaatuinen yhteisö syntyi muualta muuttaneiden kesken ja tässä paratiisissa ei ollut hierarkiaa näkyvissä. Erikoisuus liittyy sota-aikaan, jolloin pommituslentolaivueen henkilöstö asui perheidensä luona ja kävi ” töissä” pudottamassa lastinsa ja palasi – jos palasi kotiin. Taistelulennon jälkeen varuskunnan komentajan ja papin ilmestyminen asuinalueelle oli merkitsevä näky, mihin rappuun ne nyt menevät… Ne ”työt” jäivät onneksi taakse ja lapset jatkoivat leikkejään kiitoradan ääressä.
1970 luvulla alkoi yhteisöllinen elämä muuttua kun veroetu poistui ja maalaiskunta kaavoitti tontteja varuskunnan ulkopuolelta. Varuskuntaelämä on muuttunut ja osin kadonnutkin mutta onneksi muistot eivät ole kadonneet! Tämä tuhti omakustanteinen teos on kaikille paikallisesta lähihistoriasta kiinnostuneille, josta selviää vaikka sekin mistä Itä- ja Länsiranta saivat nimensä!
Kirjaa on myynnissä Keski-Suomen Ilmailumuseolla , sotilaskodissa , Palokka-lehden toimituksessa sekä Marjukka Hietalalla Uuraisten Jokihaarassa. Ensipainos onkin saanut ansiosta hyvän vastaanoton. Tuleeko lisää arkistojen aarteita, siihen tekijät toistaiseksi vain hymyilivät vastauksena.