Ajankohtaista tietoa puolustusvoimista ja vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta oli tarjolla torstaina 3.10., kun Keski-Suomen aluetoimisto järjesti maanpuolustusillan Saarijärven seurakuntatalolla. Tilaisuudessa kuultiin myös Tero Tammisen esitelmä Jalkaväkirykmentti 50:n taisteluista kesällä 1944. Paikalle oli saapunut runsaat 40 kiinnostunutta kuulijaa.
Tilaisuuden avasi Panssariprikaatin apulaiskomentaja, eversti Petri Toivonen sanoen, että maanpuolustusillat toimivat tärkeänä linkkinä kansalaisten ja Puolustusvoimien välillä. Toivosen viesti oli, että Suomeen ei kohdistu juuri nyt sotilaallisen hyökkäyksen uhkaa, mutta Venäjän muodostama uhka tarvitsee vasteen ja pelotteen. Suomen Puolustusvoimilla onkin ollut pitkäjänteinen kehitystyö vastaamaan tähän uhkaan, ja viime vuosina paljon käytössä olleet käsitteet ”kokonaisturvallisuus” ja ”yhteiskunnan resilienssi” sekä kaikki se, mitä niihin sisältyy, ovat osa tätä kehitystä. Varautuminen ei kuitenkaan koskaan ole valmis, vaan aina pitää elää ajan hermolla. Suomi on kuin piikikäs siili Venäjän karhun vieressä, meidän on syytä pitää piikit terävinä.
Majuri Roope Sutinen Keski-Suomen aluetoimistosta kertoi ajankohtaista tietoa maanpuolustuksen lähiaikojen näkymistä. Puolustusvoimat varautuu laaja-alaisen vaikuttamisen torjuntaan tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Vaikka suoraa sotilaallista iskua Suomeen ei tulisikaan, voimme silti joutua hybridivaikuttamisen kohteeksi. Puolustusliitto Natoon liittyminen oli Suomelle iso muutos, jonka toimeenpano jatkuu edelleen mm. johtamisjärjestelmien yhteensovittamisen osalta. Suomen puolustuksen kulmakiviä ovat yhä yleinen asevelvollisuus, suuri reservi sekä korkea maanpuolustustahto, näin tulee olemaan Nato-aikakaudellakin. Nato-jäsenyys tuo kuitenkin Suomelle mukanaan resursseja, joita meillä ei yksin olisi ollut mahdollisuuksia hankkia eikä ylläpitää, esimerkiksi ilmavalvontaa suorittavat tutkavalvontakoneet, satelliittijärjestelmät ja sukellusveneet.
Paikallispuolustuksen järjestäminen on aluetoimiston vastuulla. Keski-Suomessa Puolustusvoimat–MPK-yhteistyö koulutuksessa on kiinteä osa paikallispuolustuksen kehittämisessä. Kaikki lähtee yksittäisestä taistelijasta: ampumataito ja kyky turvalliseen aseen käsittelyyn ovat reserviläisen tärkeimpiä perustaitoja.
Aki Imppola Jyväskylän Reserviupseereista antoi tietoiskun Keski-Suomen maakuntajoukkojen toiminnasta. Reserviläisen peruspolku maakuntakomppaniaan muodostuu neljästä kurssista, jotka suoritettuaan voi saada sijoituksen maakuntakomppaniassa. Koulutukseen kuuluu aseenkäsittelyä ja ammuntaa, rakennetulla alueella toimimista ja aluevalvontaa. Aluevalvonta ja kohteiden suojaaminen ovat maakuntajoukkojen päätehtäviä.
Juha Vimpari kertoi MPK:n toiminnasta ja roolista puolustusvoimien strategisena kumppanina sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa (SOTVA). MPK:n tarjoama SOTVA-koulutus on reserviläiselle oleellinen lisä PV:n kertausharjoitusten päälle. SOTVAN lisäksi MPK järjestää myös varautumis- ja turvallisuuskoulutusta (VARTU). Nämä kurssit sopivat reserviläisten lisäksi hyvin myös niille, jotka eivät ole suorittaneet varusmiespalvelusta tai naisten vapaaehtoista palvelusta.
Tilaisuuden lopuksi paikallista näkökulmaa toi Saarijärven reserviläisten varapuheenjohtaja Olli Rosti. Ammunta kiinnostaa Saarijärvellä, samoin perinnetyö seppeleenlaskuineen. Jotos jouduttiin perumaan vähäisen osallistujamäärän vuoksi, toki tämä voi johtua siitäkin, että ihmisillä on paljon eri aktiviteetteja, eikä aika riitä kaikkeen. Jäsenet muodostavat yhdistyksen ja jäsenet pääsevät vaikuttamaan siihen, mitä toimintaa omassa yhdistyksessä järjestetään, joten reserviläisen kannattaa olla aktiivinen ihan siellä ruohonjuuritasolla.
Ilta oli kaikkinensa mielenkiintoinen. Seuraava maanpuolustusilta järjestetään Uuraisilla 15.10. klo 17:30 alkaen (Seurakuntatalo, Topintie 1), kannattaa tulla paikalle!
Teksti: Juha Hyvärinen
Kuvat: Matti Hyvärinen