Keski-Suomen maanpuolustussäätiö järjesti jo perinteeksi muodostuneen esitelmätilaisuuden keskiviikkona 23.4. Hotelli Versossa Jyväskylässä. Hotellin Kerkkä-sali täyttyi kuulijoista, kun pääpuhujaksi oli kutsuttu Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Timo Herranen. Hänen aiheenaan oli Ilmavoimien rooli Pohjolan turvaamisessa nykyisessä dynaamisessa turvallisuusympäristössä.
Herranen sanoi, että Suomessa seurataan Ukrainassa käytävää sotaa, ja sodasta saatuja oppeja hyödynnetään puolustusvoimissa. Toimintaympäristömme on muutoksessa, ja tulevaisuuden ennakoiminen on vaikeaa. Toisaalta tänä päivänä nähdään, että puolustuskykyyn satsaaminen pitkäjänteisesti menneinä vuosikymmeninä on kannattanut.
Yksi oleellinen muutos on ollut Suomen liittyminen sotilasliitto Natoon. Suomi oli pitkään Naton rauhankumppanimaa, mutta on aivan eri asia olla jäsenmaa kuin pelkkä kumppani. Suomen liittyminen kävi poikkeuksellisen nopeasti verrattuna Naton aikaisempaan laajenemiseen. Osaltaan tässä auttoi se, että Puolustusvoimat on jo vuosia sitten muuttanut järjestelmiään kohti Nato-yhteensopivuutta. Integroituminen Naton järjestelmiin jäseneksi hyväksymisen jälkeen on sujunut nopeasti, ja yhteistoimintaa kehitetään ja harjoitellaan jatkuvasti.

Kenraali Herrasen esitelmän jälkeen kuultiin Mikko Porvalin kommenttipuheenvuoro. Hänen mukaansa kenraalin esitelmästä kävi ilmi, että Ilmavoimat on jatkuvassa valmiudessa, ja toiminnassa korostuu kansainvälinen kumppanuus, joka on ”sisäänrakennettua, ei päälle liimattua”. Porvali totesi myös, että Euroopan on kyettävä huolehtimaan puolustuksestaan mahdollisimman itsenäisesti, joskaan riippumattomuutta Yhdysvalloista ei ole mahdollista saavuttaa. Presidentti Trumpia hän kritisoi niin, että Trump toimii kuin olisi ”Venäjän mies”. Pelkona on, että USA voi löytää yhteisiä intressejä enemmän Venäjän kuin Suomen kanssa.
Yleisöä kiinnosti mm. se, onko mahdollista, että Trump voisi vesittää F-35-koneiden tulon Suomeen tai estää koneiden toiminnan täällä myöhemmin. Kenraali Herranen ei tähän usko, sillä sopimukset on tehty ja prosessi on käynnissä. Vuonna 2030 koneet ovat täydessä operatiivisessa toiminnassa ja Hornetit on poistettu käytöstä. Entä miten Venäjän tekemä GPS-häirintä vaikuttaa F-35:n toimintakykyyn? Herrasen mukaan F-35 on maailman edistyksellisin hävittäjä ja se on täysin toimintakykyinen myös Venäjän GPS-häirinnän vaikutusalueella.

Teksti ja kuvat: Juha Hyvärinen