Keski-Suomen Maanpuolustussäätiö järjesti vuosittaisen esitelmätilaisuuden tiistaina 19.3.2013 Jyväskylän Lyseolla. Tänä vuonna oli esitelmöijäksi saatu valtiotieteiden tohtori, eversti evp Pekka Visuri, joka on tunnettu ja arvostettu laajasta asiantuntemuksestaan ja kirjallisesta tuotannostaan. Pekka Visuri oli valinnut esitelmänsä aiheeksi Maailman muutoksen, turvallisuuspolitiikan ja Suomen puolustuksen.
Avaussanoissaan muisti Keski-Suomen Maanpuolustussäätiön valtuuskunnan puheenjohtaja konsuli Timo Fredrikson säätiön hallituksen edesmennyttä puheenjohtajaa Erkki Laatikaista. Reservin majuri Erkki Laatikainen on luovuttanut säätiöltä saamansa kunniamiekan vuosittain kiertäväksi huomionosoitukseksi henkilölle joka on tehnyt merkittävän ansiotyön keskisuomalaisen maanpuolustuksen hyväksi. Keski-Suomen Maanpuolustussäätiön hallituksen seuraavaksi puheenjohtajaksi juuri valittu Pekka Selin ja Timo Fredrikson luovuttivat miekan ensimmäisen kerran Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorvelle.
Esitelmöijä Pekka Visuri luotasi maailman muutosta laajasti historian, talouden ja tutkimuksen kautta. Maailman muutokset sitoutuvat kaasun, öljyn ja liuskekiven hyödyntämiseen. Georg Friedmanin tutukimuksen mukaan Saksan ja Venäjän välit tiivistyvät, Saksan merkitys ”pohjoisessa Euroopassa” kasvaa, Kiina saattaa jakautua lähivuosikymmeninä ja että Meksiko ohittaisi USA:n merkittävyydessään sadan vuoden sisällä. Maailman muutoksen tarkastelu jatkui lähi-idän katsauksella, Ranskan Syyriaan liittyvillä kommenteilla, Qatarin ja al Jazera TV-yhtiön ylettömien varojen havainnoinnilla, Kairon arabikevään arvioinnilla josta Visuri totesi että ”siellä tilanne ei ole kenenkään hallinnassa”.
Turvallisuuspolitiikkamme arvoinnin Visuri aloitti 1962 noottikriisistä, toisen maailmansodan jälkeisestä kylmän sodan ajasta Suomen näkökulmasta tuoden esiin mm. 8.5.1954 venäläisen koneen ja USA:n ilmavoimien RB-47 koneen välisestä ilmataistelusta. Presidentti Urho Kekkosen aikaa Visuri kertoi käsitelleensä syvästi kirjassaan ”Idän ja lännen välissä”. Maassamme tällä hetkellä käynnissä olevasta puolustuspoliittisen tilanteen kehnoudesta Visuri totesi puheiden olevan ”täyttä höpö-höpöä”. Mediakirjoittelun aiheesta ”riittääkö Suomen voima” Visuri totesi olleen asiatonta.
Suomen puolustusta on kehitetty 1950-luvulta alkaen määrätietoisesti. Ensin Pohjois-Suomen puolustusta vahvistamalla, 1960-luvulla alueellisen puolustusjärjestelmän luomisella ja taistelutavan muutoksilla vuosikymmenien kuluessa. Viimeisin taistelutavan muutos on uunituore maavoimien taistelutavan uudistus puolustusvoimauudistuksen varjossa. Kysyttäessä että riittääkö Suomen itärajalla kaksi varuskuntaa totesi esitelmöijä että sotaa ei käydä varuskunnista. Kaikki omat ja naapurin toimet näkyvät sotilastiedustelun satelliittikuvissa. Esityksensä lopuksi Pekka Visuri arvioi, että maassamme käytävä kuntauudistus, sote-uudistus ja puolustusvoimien uudistus -keskustelut hämärtävät kansalaisten näkemystä alueellisesta maanpuolustuksesta ja koko maan puolustamisesta kriisiaikana.
Toiminnanjohtaja KariL